Den prisbelønte Tromsø-kokken serverer både Lyngenfjord håndpillede reker og ferske skallreker i restauranten sin.
Mange tenker at reker er typisk sommermat, men rekene er faktisk på sitt beste når det er kaldt i vannet og i lufta. På Mathallen i Tromsø har de gjerne reker på menyen året rundt, og kjøkkensjef Gunnar Jensen bruker rekene fra Lyngenfjord – både skallreker og de håndpillede rekene i lake.
– Det er rett og slett de beste rekene, sier kjøkkensjefen, og nevner størrelse, smak og tekstur som noen av kvalitetene.
Lakereker i salater og supper
Lyngenfjord håndpillede reker i lake bruker Gunnar gjerne i salater, både friske og kremede, og i supper. Han mener de også funker fint på brød.
Kjøkkensjefen mener det er stor forskjell på Lyngenfjord sine reker i lake og andre lakereker, både i måten de er pillet på og smaken. I Mathallens fiskesuppe får du for eksempel disse rekene.
– Vi får kjempegode tilbakemeldinger. Folk er glade for å få servert supergode reker og er nysgjerrig på hvor vi får dem fra. Da er det morsomt å si at det er lokale reker som håndpilles i Lyngen, sier Gunnar.
Han innrømmer at det også ligger litt lokalpatriotisme i å servere rekene fra Lyngenfjord. Gunnar er selv født og oppvokst i Lyngen, og det ligger en stolthet i å servere råvarer fra hjemtraktene – så lenge de holder høy kvalitet.
Skallreker med enkelt tilbehør
Når Gunnar har ferske Lyngenfjord skallreker på menyen, selger det godt.
– Rekene er fantastisk gode. Søtheten og den perfekte saltmengden som tilsettes under koking gjør at dette er et produkt som er veldig enkelt å sette på menyen. Også er Lyngenfjord er et kvalitetsprodukt som gjestene kjenner igjen, og bestiller, sier han.
Når rekene skal serveres, både i restauranten og hjemme, prøver kokken å holde dem mest mulig naturlig.
– Jeg synes rekene blir bedre jo mindre du gjør med dem. Dill, sitron, majones, rå løk og loff er sikre vinnere til reker, er kokkens beste tips. Enkelt og greit.