Neste uke får Lyngen Reker besøk av sjømatentusiast Knut Magnus Persson som skal kartlegge forekomster av østers, kråkeboller, sjøkreps, kuskjell og kongesnegl i nærområdet.
-Vi har satt i gang et prosjekt hvor vi ønsker å kartlegge mulighetene for å høste andre arter. Så nå skal vi dykke etter skjell, vi skal smake dem og vi skal vurdere drivverdighet og framtidsmuligheter, forteller Jack Robert Møller.
Proff aktør med på turen
Med på turen sammen Knut Magnus Persson i firmaet Scalmarin, som har spesialisert seg på skjell og andre arter fra havet som kan spises, blir også kokk Espen Ramnestedt som driver restauranten Smak i Tromsø.
-Du må være en optimistisk person for å begi deg ut på dette. Men det er fantastisk artig å utforske ideen, finne ut hva vi har lokalt og tenke ei framtid hvor vi som bedrift utvider produktporteføljen vår utover rekene vi er kjente for.
Møller medgir at de er på undersøkelsesstadiet, men at han samtidig har knyttet erfarne fagfolk til seg gjennom Scalmarin og deres mangeårige erfaring.
Serveres på Michelin-restaurantene
Knut Magnus Persson er utdannet biolog og driver firmaet Scalmarin i Bergen. De har spesialisert seg på produkter som skjell, snegler, kråkeboller, kort sagt alt fra havet som er spiselig som ingen andre klarer å levere. Skjellene er håndplukket av dykkere og de leveres levende. Restaurantene i Norge med Michelin-stjerne er blant de viktigste kundene for firmaet som satser på salg og distribusjon av levende sjømat.
Firedoblet omsetning på tre år
-Norsk sjømat er i vinden, og vi har uante ressurser å høste av, arter vi ikke har utnyttet noe særlig ennå. Flinke kokker i Norge har støttet oss på veien, og det er kokkene som hjelper oss med å få produktene helt fram til tallerkenen, forteller Persson.
Du må være ildsjel og villig til å arbeide mye for å lykkes, med det han omtaler som et nisjemarked innen sjømat. Han ser tilbake på et stritt år, fordi koronaen over natta rammet bedriften med omsetningstans på grunn av stengte restauranter. Samtidig ser han bare lyst på framtida, for etterspørselen etter produktene vil øke, tror han. Også globalt. Scalemarin har allerede en av sine viktigste kunder i Hong Kong. Utviklingen i firmaet Scalmarin er et bevis i seg selv. Oppstartsåret 2017 omsatte de for en million kroner, i 2018 2 millioner og i 2019 for 4,5 millioner kroner.
Artige oppdagelser i fjorden
Persson gleder seg til turen, og han er sikker på at det blir gjort mange artige oppdagelser i fjorden.
-Vi skal ikke bare dykke og teste fangstene, for i det store perspektivet må vi også se på mulighetene for et framtidig samarbeid mellom Lyngen Reker og Scalmarine. Hva kan vi finne på sammen framover? Vi har den erfaringen og utstyret som trengs for å komme i gang. Kanskje skal vi sammen levere de beste råvarene hvor kvalitet, miljø og matsikkerhet alltid er i fokus.